Ομιλία με θέμα : «Θέτοντας Όρια»

Τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ομιλία στο σχολείο μας με βασικό θέμα συζήτησης «Οριοθέτηση: Πώς βοηθά το σύνολο της οικογένειας του σήμερα». Την ομιλία διοργάνωσε ο Σύλλογος Διδασκόντων σε συνεργασία με τον Σύμβουλο Εκπαίδευσης Δρ. Χρίστο Μαρκαντώνη και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τοποθετήσεις των ειδικών σχετικά με την οριοθέτηση και τη σημασία της τόσο στο σχολείο όσο και μέσα στην οικογένεια. Αρχικά ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης Δρ. Χρίστος Μαρκαντώνης ανέλυσε εμπεριστατωμένα τη σημασία της οριοθέτησης. Στη συνέχεια η κ. Χρύσα Τέφογλου, Ψυχολόγος και μέλος της Ε.Δ.Υ. του σχολείου μας ανέπτυξε τον κομβικό ρόλο του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Φθιώτιδας, αλλά και το νόημα της οριοθέτησης μέσα στο οικογενειακό πλαίσιο. Η Διευθύντρια του σχολείου μας κ. Παναγιώτα Τσιαχρή περιέγραψε το σχολικό πλαίσιο μέσα στο οποίο συνυπάρχουν καθημερινά παιδιά και Δάσκαλοι και τέλος εστίασε στην αναγκαιότητα της οριοθέτησης και μέσα στο σχολικό περιβάλλον.

Στην εκδήλωσή μας παρευρέθηκε και ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ευθύμιος Γκούμας, μετέχοντας στην ομιλία και τονίζοντας το ρόλο των γονέων ως υγιή πρότυπα στα παιδιά τους.

Ακολούθησε διεξοδική συζήτηση μεταξύ γονέων και ειδικών, στην οποία τέθηκαν ερωτήματα από τη μεριά των κηδεμόνων και έγινε γόνιμος διάλογος βασισμένος σε πρακτικά ζητήματα ώστε να βοηθηθούν οι γονείς στην επικοινωνία με τα παιδιά τους. Ειδικοί και κηδεμόνες συμφωνήσαμε το πόσο σημαντικό είναι τόσο οι γονείς όσο και οι εκπαιδευτικοί να εξηγούμε καθημερινά στα παιδιά τα όρια που πρέπει να τίθενται, αλλά και να συναποφασίζουμε ποιες θα είναι οι συνέπειες στην περίπτωση που αυτά δεν τηρούνται.

Το σύνολο των προβληματισμών αλλά και οι στοχευμένες τοποθετήσεις από όλες τις πλευρές είχαν ως κοινό στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητάς μας, αλλά και την εποικοδομητική επικοινωνία μεταξύ εκπαιδευτικών – παιδιών – κηδεμόνων. Ευχαριστούμε όλες και όλους για την παρουσία τους, την ενεργό συμμετοχή τους, τις εύστοχες παρεμβάσεις τους και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για μία επόμενη συνάντηση με νέο, φλέγον και επίκαιρο θέμα συζήτησης!